Se še spomnite zložljivega zemljevida v avtomobilu, ki je prišel še kako prav, ko ste se odpravili na dopust ali daljši izlet? Še danes si marsikdaj pomagamo z zemljevidom, najsi bo to spletni zemljevid Google Maps, Geopedia, Najdi.si zemljevid ali kar GPS sistem na pametnem telefonu. Zemljevide torej uporabljamo, da se lažje orientiramo ter znajdemo na določenem geografskem območju.

sitemap.xml

Zemljevid spletnega mesta

Podobno vlogo igra zemljevid spletnega mesta, saj z njim obiskovalcem lahko natančno predstavimo strukturo naše spletne strani, poleg tega pa v veliki meri pomagamo tudi spletnim pajkom pri indeksaciji strani. Spletni pajki oziroma roboti se orientirajo s pomočjo datoteke sitemap.xml, ki jo generiramo in vstavimo na naše spletno mesto. S tem jim damo natančno vedeti, katere podstrani vsebuje naša spletna stran in kako pomembna je posamezna podstran. Če imamo podstran, katere vsebino pogosto spreminjamo, lahko z datoteko sitemap.xml pajkom sporočimo, da naj omenjeno podstran obiščejo pogosteje kot npr. podstran o kontaktnih podatkih, kjer vsebina skozi čas ostaja nespremenjena.

Zemljevid spletnega mesta (sitemap.xml) je pomemben element optimizacije spletne strani, zato ga, v kolikor želite za posamezne ključne besede doseči visoke pozicije v spletnih iskalnikih, nikar ne zanemarite. Seveda pa ni za pričakovati, da bodo zaradi le te datoteke pozicije drastično poskočile. Gre le za delček v »SEO mozaiku«, kjer pregovor »Kamen na kamen – palača« še kako drži.

Kako generiramo datoteko sitemap.xml?

Zemljevid spletne strani

Generiranje datoteke sitemap.xml

Ena izmed možnosti je, da obiščemo spletno stran www.xml-sitemaps.com, kjer po enostavnem in hitrem postopku pridemo do želene datoteke. V zgornje polje vpišemo URL naslov domene, nato izberemo frekvenco oziroma pogostost (kako pogosto želimo, da našo stran obiščejo spletni pajki), pri postavki »Last modification« uporabimo drugo možnost (Use server’s response), pri prioriteti pa izberemo, da se le-ta določi avtomatično. Nato kliknemo na gumb »Start« in počakamo, da se generira datoteka sitemap.xml. Ko sistem preveri naše spletno mesto, shranimo datoteko in jo prenesemo na strežnik v root mapo.

Ker je dandanes za urejanje in vnos vsebin na spletno stran izjemno priljubljen CMS WordPress, bomo predstavili še način, kako si lahko z generiranjem sitemap.xml pomagamo v tem primeru. Priporočamo vam uporabo vtičnika »Google XML Sitemaps«, s pomočjo katerega lahko izberemo, katere podstrani bomo vključili v zemljevid spletnega mesta in kako pogosto želimo, da bodo posamezne tipe podstrani (npr. vstopno stran, blog objave, statične strani, kategorije itd.) obiskovali spletni pajki. Prav tako lahko izberemo posamezne prioritete.

Dodajanje zemljevida spletnega mesta v Google Webmaster Tools (GWT)

Dodajanje zemljevida spletnega mesta v GWT

Dodajanje zemljevida v GWT

Ko je zemljevid spletnega mesta generiran in dodan na strežnik, je o tem potrebno obvestiti Google. To storimo tako, da se prijavimo v aplikacijo GWT (predpostavljamo, da ste svojo spletno stran v GWT že dodali in verificirali), izberemo spletno stran, nato pa v levem meniju izberemo »Iskanje po vsebini -> Zemljevidi spletnih mest«. V desnem zgornjem kotu boste našli gumb za dodajanje in preizkušanje zemljevida spletnega mesta. Kliknite nanj in v okvirček, kjer bo že vpisan URL naslov domene, dopišite sitemap.xml ter predložite zemljevid spletnega mesta. V kratkem bodo Googlovi pajki obiskali vašo spletno stran in jo z vsemi podstranmi, ki so zajete v zemljevidu, uvrstili v svoj spletni iskalnik.