Spletne strani so lahko narejene na tisoč in en način in predhodno ni prav nič določeno, kakšna bo zgradba in struktura strani, niti kakšni elementi in vsebina jo bodo sestavljali. Nekatere so sila preproste, spet druge velike in zahtevne, omejitev praktično ni. Vendar pa so vse strani vključene v internet in posledično v spletne iskalnike, kot je npr. Google. Iskalnik Google ima določene svoje pogoje in pravila, katere spletne strani bo preiskal in jih nato razvrstil v določenem vrstnem redu. Če torej želimo imeti spletno stran, ki bo dostopna tudi preko spletnih iskalnikov, je potrebno upoštevati pravila, ki jih narekujejo iskalniki, da bo naša stran prikazana  med zadetki. Še več, če želimo, da je naša stran med prvimi zadetki, ki jih ponudijo iskalniki, ko nekdo išče naše storitve, izdelke oziroma vsebino, moramo stran optimalno prilagoditi zahtevam iskalnika.

Kako na prvo mesto na Google?Ker je Google aktualno največji in najbolj uporabljen iskalnik, ima tako tudi glavno besedo, zato je potrebno igrati po njegovih notah, če želimo, da potencialna stranka pride sama do nas oziroma nas najde po organski, nevsiljeni poti. To pomeni, da bo nekdo iskal storitve ali izdelke, s katerimi se ukvarjate vi, v iskalniku pa bo nato na prvi strani dobil zadetke iskanja, med katerimi bo tudi vaša spletna stran, in veliko možnosti je, da bo stran potem tudi obiskal. Takšni obiskovalci (potencialne stranke) imajo dodano vrednost, saj vas najdejo oziroma pridejo do vas samostojno, brez kakršnega koli vsiljevanja oglasov.

Optimizacija vaše spletne strani je tako smiselna, če želite biti na spletu prepoznavni, če želite imeti spletno stran, katero bodo potencialne stranke našle glede na njihove potrebe in želje, če želite imeti višji obisk strani ne glede na finančne vložke za oglaševanje.