SEO vtičnikiNajprej na kratko o spletni platformi WordPress in vtičnikih. WordPress je CMS (angl. Content Management System) – sistem za vnos in urejanje vsebin, ki je zaradi svoje enostavnosti, učinkovitosti in celovitosti postal izjemno priljubljen pri široki množici spletnih entuziastov. Ko obiščete neko spletno stran, obstaja precej visoka verjetnost, da je stran postavljena v sistemu WordPress. Čeprav sistem sam po sebi zadostuje za preprosto postavitev spletne strani, pa ga lahko nadgradimo z vtičniki (angl. plugins). Vtičniki omogočajo dodatne funkcionalnosti, ki poskrbijo za boljšo uporabniško izkušnjo in prilagoditev strani spletnim iskalnikom za doseganje višjih uvrstitev.

Tokrat namenjamo glavno besedo SEO vtičnikom, torej tistim, ki jih uporabljamo za optimizacijo spletne strani.

SEO vtičniki v pravem pomenu besede

Če ste se odločili, da boste spletno stran postavili na platformi WordPress, boste v namene optimizacije najprej potrebovali enega izmed osnovnih SEO vtičnikov.

Med najbolj priljubljene sodijo:

In kateri od zgoraj naštetih vtičnikov je najboljši? Odvisno, kaj vse potrebujete in koliko izkušenj z optimizacijo spletnih strani imate. Če je vaša spletna stran enostavna in torej ne potrebujete številnih funkcij, bo verjetno najboljša izbira All in One SEO Pack, saj lahko na le eni strani poskrbite za večino nastavitev. Za izkušenejše uporabnike pa bo bolje, da preizkusite WordPress SEO by Yoast ali SEO Ultimate.

Najvišjo oceno so uporabniki dodelili vtičniku WordPress SEO by Yoast, sami pa smo trenutno zelo zadovoljni z vtičnikom SEO Ultimate, ki se je izkazal za izredno učinkovitega, obenem pa je tudi relativno preprost za uporabo.

Včasih se zgodi, da kakšen izmed vtičnikov ni kompatibilen s predlogo (angl. template) ali s kakšnim izmed drugih nameščenih vtičnikov. Predlagamo vam, da preizkusite vse tri vtičnike. Tako boste zanesljivo vedeli, kateri delujejo in kateri ne, obenem pa vam bo tudi hitro postalo jasno, kateri izmed treh najbolj ustreza vašim potrebam.

Ostali vtičniki v SEO namene

Da bo rezultat v spletnih iskalnikih še boljši, priporočamo tudi uporabo naslednjih vtičnikov:

W3 Total Cache

Ker so pozicije v iskalniku Google odvisne tudi od hitrosti strani, je pomembno poskrbeti za hitrejše nalaganje. To omogoča vtičnik W3 Total Cache, ki s koriščenjem predpomnilnika in stiskanjem datotek (HTML, CSS, JavaScript) zagotavlja optimalnejše delovanje in zmogljivejšo spletno stran.

Možna alternativa je vtičnik WP Super Cache.

SEO Friendly Images

Ste se že kdaj vprašali, kako Google ve, kaj je na posamezni sliki? Vsaka slika ima dva pomembna atributa, to sta »title« in »alt«, s katerima iskalnikom sporočimo, kaj predstavlja določena slika. Vsaka slika na vaši spletni strani bi morala imeti naslov in alt oznako, saj vas lahko obiskovalci najdejo tudi prek iskalnika slik, poleg tega pa je poimenovanje pomembno tudi z vidika optimizacije spletne strani. Vtičnik SEO Friendly Images pregleda vse objavljene slike in v skladu z vašimi nastavitvami uredi vse manjkajoče naslove in alt oznake.

SEO Smart Links

Del ON-site optimizacije spletne strani predstavlja gradnja notranjih povezav. Gre za povezave, ki z neke podstrani na vaši spletni strani vodijo na drugo podstran (še vedno na vaši spletni strani). Povezave lahko gradite ročno, proces pa lahko tudi avtomatizirate. V ta namen vam bo prišel prav vtičnik SEO Smart Links.

Broken Link Checker

Omenili smo pomembnost notranjih povezav. Ko je podstrani in notranjih povezav veliko, je težko nadzorovati, če vse povezave delujejo pravilno. Vtičnik Broken Link Checker preveri celotno spletno stran in javi, katere povezave ne delujejo.

Zaključek

Čestitamo, prebili ste se do konca članka. Upamo, da vam bodo opisani vtičniki koristili pri postavitvi Googlu prijazne spletne strani. Ne pozabite, da so vtičniki povezani le z ON-site optimizacijo spletne strani, ter da glavno vlogo še vedno igra OFF-site optimizacija spletne strani (pridobivanje kakovostnih povratnih povezav).

Če boste potrebovali pomoč, se preko kontaktnega obrazca lahko vedno obrnete na nas.