Optimizacija hitrosti nalaganja spletne straniVerjetno ste že kdaj naleteli na spletno stran, kjer ste morali kar dolgo počakati, da se je v celoti naložila. Morda se vam je mudilo ali pa ste bili neučakani in ste stran že med nalaganjem zapustili. Ja, veliko nas je, ki stran zapustimo, če se le-ta ne prikaže v nekem doglednem času.

Prišli smo torej do sklepa, da je hitrost nalaganja zelo pomemben dejavnik, ki mu moramo nameniti posebno pozornost. Hitrost pa ni pomembna le z vidika obiskovalcev, temveč tudi z vidika spletnega iskalnika Google, ki hitre strani nagradi z boljšimi pozicijami, medtem ko počasnejše razvrsti nižje med rezultati zadetkov.

Oglejmo si, kaj lahko storimo glede optimizacije hitrosti nalaganja spletne strani.

Strežnik

StrežnikZelo velik vpliv, če ne kar največji, ima izbira strežnika, kjer bo gostovala naša spletna stran. Marsikdo se namesto gostovanja v Sloveniji raje odloči za gostovanje v tujini (npr. v ZDA), kjer se najdejo zelo ugodni paketi. Toda, če imamo stran v slovenskem jeziku in ciljamo na slovensko publiko, potem je vsekakor bolje, da odštejemo kakšen evro in zakupimo gostovanje v Sloveniji. Če se gremo resen posel in želimo na stran privabiti čim večje število obiskovalcev, potem je najem strežnika v domači državi kar nujen. Ker je konkurenca na tem področju precejšnja, boste brez težav našli ugodne pakete gostovanja.

V kolikor pa s svojo spletno stranjo ciljate tujino, zakupite gostovanje v izbrani državi. Če imate npr. spletno stran v nemščini in ciljate na nemške državljane, zakupite strežnik v Nemčiji. Če je vaša stran v angleščini, ciljate pa na Angleže, naj bo strežnik v Veliki Britaniji.

Zelo dobro je, da se pred zakupom strežnika pozanimate o hitrosti delovanja. Nekateri ponudniki na enem strežniku gostujejo več sto domen, kar lahko bistveno zmanjša hitrost nalaganja posamezne spletne strani. Malo povprašajte znance in obiščite kakšen spletni forum, kjer je govora o ponudnikih spletnih storitev. Če bi vprašali nas, bi predlagali ponudnika neo-serv.net in zabec.net, saj večina naših spletnih strani gostuje pri njiju in zaenkrat lahko storitev in podporo le pohvalimo.

Optimizacija slik

Optimizacija slikSlike v večini primerov zavzamejo dobršen del prostora spletne strani, zato jih je nujno optimizirati. Če so slike slik prevelike, se stran nalaga precej dlje, kot če so datoteke slik majhne. Ni dovolj, da na spletno stran naložite velike slike in jih nato le pomanjšate, saj posamezne slike še vedno lahko zavzamejo več MB prostora. Večkrat smo namreč že opazili takšne primere, zato nanje posebej opozarjamo.

Preden slike prenesete na strežnik, jih optimizirajte v programu za urejanje slik. Če imate Adobe Photoshop, lahko to storite tam (ctrl + alt + shift + s, nato pa v novo odprtem oknu izberete kakovost JPEG slike – priporočamo 70-80). V kolikor pa tega (plačljivega) programa nimate, vam priporočamo uporabo enostavnega in brezplačnega programa IrfanView, v katerem pri shranjevanju datoteke nastavite želeno kakovost slike. Če ne potrebujete transparentnega ozadja, ki ga omogoča format PNG, sliko shranite kot JPG.

Spletne strani niso namenjene prikazovanju več MB velikih slik (obstajajo seveda izjeme). Tudi mnogo manjša slika, tja do 120 KB, je lahko na pogled povsem ostra in dovolj kakovostna za objavo. Zato si le vzemite čas in slike ustrezno optimizirajte.

HTML, CSS in JS datoteke

HTML, CSS, PHPS CSS datotekami (angl. Cascading Style Sheets) določimo obliko spletne strani in postavitev vsebinskih HTML elementov, z JavaScript pa stran poživimo z dinamičnim izvajanjem. Pri hitrosti nalaganja spletne strani je pomembno, da je HTML koda čim bolj čista oziroma čim krajša, saj se ta med brskanjem po straneh naloži vedno znova. Za razliko pa se CSS in JS datoteke shranijo v predpomnilnik (angl. cache) in se naložijo le enkrat za celotno spletno stran. Ravno zaradi tega je pomembno, da so CSS in JS datoteke shranjene kot eksterne datoteke. Povedano drugače, kode za izgled ter dinamično izvajanje spletne strani naj ne bodo zapisane v HTML datoteki, temveč naj bo v glavi HTML kode zapisana le pot do eksternih datotek.

Na tem mestu je potrebno opozoriti, da se je, kar se tiče hitrosti nalaganja strani, JavaScriptom potrebno čim bolj izogibati, saj lahko stran precej upočasnijo.

V namen optimizacije hitrosti nalaganja spletnih strani CSS in JS datoteke lahko tudi stisnete v manjše datoteke. To lahko naredite na sledečih straneh:

Stisni CSS datoteko

Stisni JS datoteko

Datoteke v predpomnilniku

CacheDanes večina spletnih strani temelji na programskem jeziku PHP. Ko obiskovalec obišče spletno stran, se preko kode v (več) PHP datotekah generira HTML koda, ki jo obiskovalec vidi kot vsebino na strani. To generiranje tudi zahteva svoj čas, a se mu z uporabo sistema za shranjevanje datotek v predpomnilnik lahko izognemo.

Za danes najpogosteje uporabljen CMS WordPress obstaja več vtičnikov, ki generirajo statične HTML datoteke in jih ‘servirajo’ obiskovalcem, namesto da bi se vedno znova izvajale PHP skripte. Najbolj popularna vtičnika sta WP Super Cache in nekoliko bolj napreden W3 Total Cache, s pomočjo katerih se da nalaganje strani kar precej pohitriti. Uporabniki CMS-ja Drupal pa imajo funkcijo ‘keširanja’ vdelano že v samo jedro sistema.

Za konec

Optimizacija hitrosti nalaganja spletne strani je pomemben del celotne optimizacije spletne strani. S hitrejšim nalaganjem bodo zadovoljni tako obiskovalci spletne strani kot tudi spletni iskalniki, ki vas bodo nagradili z boljšimi pozicijami ključnih besed med rezultati zadetkov. Z nekaj dela se hitrost nalaganja strani da precej izboljšati, zato si le vzemite čas za optimizacijo ali pa nalogo dodelite zunanjemu izvajalcu.

Pa še povezava, kjer lahko preverite hitrost nalaganja strani: http://gtmetrix.com/