Če želite, da se bo vaša spletna stran za določen iskalni pojem pojavila visoko v spletnih iskalnikih, kot so Google, Najdi.si, Bing in drugi, boste morali najprej poskrbeti za določene elemente, ki so z vašo stranjo v neposredni povezavi. ON-site optimizacija spletnih strani torej pomeni prilagoditev elementov na spletni strani na način, ki ga spletni iskalniki zaznajo kot ustreznega in vas posledično nagradijo z višjo uvrstitvijo med organskimi zadetki. ON-site optimizacija predstavlja osnovo optimizacije, saj vam le OFF-site optimizacija brez ustrezno strukturirane spletne strani ne bo dosti pomagala.

Kaj zajema ON-site optimizacija spletne strani

Zajema celo vrsto dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši sledeči:

 • Izbira domene spletne strani
 • Ustrezna struktura spletne strani in dobra navigacija
 • Uporaba iskalnikom prijaznih URL naslovov
 • Zanimiva, aktualna in unikatna vsebina
 • Uporaba meta oznak (naslov, opis, ključne besede)
 • Uporaba glavnega naslova (H1) in podnaslovov (H2, H3, H4 …)
 • Pravilna raba ključnih besed v vsebini
 • Dopolnjevanje vsebin s slikami in video posnetki
 • Ustrezno označevanje slik z naslovi in alt oznakami
 • Ustrezno medsebojno povezovanje notranjih strani
 • Uporaba kazala spletne strani (sitemap.xml) in datoteke robots.txt

Google Webmaster Tools in Google Analytics

ON-site optimizacija spletnih strani je tesno povezana z Googlovim orodjem Google Webmaster Tools. Gre za sistem, s katerim lahko vaša spletna mesta povežete, sistem pa nato redno pregleduje vaše strani in vam javlja morebitne napake in pomanjkljivosti ter predlaga izboljšave. Webmaster Tools ima še celo vrsto uporabnih funkcij, med katerimi bi lahko izpostavili seznam iskalnih pojmov, preko katerih so obiskovalci prišli na vašo spletno stran preko Googlovega iskalnika, strukturo notranjih povezav vaše spletne strani in stanje v indeksu – katere podstrani najdejo Googlovi roboti oziroma pajki. Z drugimi besedami, katere podstrani vašega spletnega mesta lahko ljudje najdejo preko iskalnika Google.

ON-site optimizacija spletne strani je posredno povezana  tudi z orodjem Google Analytics, ki omogoča brezplačno spremljanje in analizo obiska spletnega mesta. S pomočjo Google Analytics lahko vidite, koliko obiskovalcev je bilo na vaši spletni strani v poljubno izbranem časovnem obdobju, koliko jih je na strani trenutno (realni čas), preko katerih iskalnih poizvedb so prišli na vašo spletno stran preko drugih iskalnikov (npr. preko Najdi.si ali Bing), katere vsebine so bile obiskovalcem najbolj zanimive, kako so se po spletni strani premikali, koliko časa so si ogledovali posamezne vsebine in še marsikaj drugega. Na podlagi analize podatkov iz sistema Google Analytics lahko prilagodite elemente na vaši spletni strani in bistveno vplivate na ON-site optimizacijo spletne strani.

Delo prepustite strokovnjakom

Tudi pri optimizaciji velja, da je delo dobro zaupati nekomu, ki se na to področje dobro spozna. Delo sicer lahko opravite tudi sami, vendar obstaja velika verjetnost, da boste stvari le še poslabšali. ON-site optimizacija spletnih strani zahteva dobro poznavanje vseh zgoraj naštetih faktorjev, poleg tega pa tudi čut za uporabniku prijazno izkušnjo na spletni strani. Ena izmed najpogostejših težav ON-site optimizacije je ravno v tem, da je spletna stran zgrajena le z mislijo na spletne iskalnike, medtem ko se na uporabniško izkušnjo nemalokrat pozabi. Pravi strokovnjak zna ustvariti spletno mesto, ki je v očeh obiskovalca kredibilno, hkrati pa prilagojeno tudi najnovejšim algoritmom spletnih iskalnikov.