Poleg pravilno optimizirane spletne strani s tako imenovano on-site optimizacijo je potrebno poskrbeti za drugo vejo optimizacije – OFF-site. Kot že ime pove, OFF-site optimizacija ne predstavlja dejanskega dela in posegov v vašo spletno stran, ampak se le to izvaja posredno preko drugih strani in medijev.

Kako na prvo mesto na Google?

Osvojite prva mesta na Google

Na primer, vaša spletna stran je že pravilno urejena in on-site optimizirana, tako da jo iskalniki lahko hitro najdejo in pregledajo. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da se bo vaša spletna stran samodejno pojavila na prvih mestih v Googlu, ko bo vaša potencialna stranka iskala vaše storitve ali produkte. Zaenkrat imate izpolnjen le predpogoj, ki vam omogoča dobro pozicioniranje v iskalnikih. Razliko v rezultatih in posledično naskok na prva mesta v Google pa se lahko doseže s pravilno izvedeno OFF-site optimizacijo spletne strani.

Kaj točno je OFF-site optimizacija?

Sedaj že veste, da je on-site optimizacija pravzaprav neposreden poseg v vašo spletno stran, s katerim prilagodite stran iskalnikom, OFF-site pa posredno vpliva na pozicije v iskalnikih.

OFF-site optimizacija spletnih strani v večini zajema povezave do vaše spletne strani. Torej povezave z drugih spletnih strani, ki kažejo na vašo, in ji tako višajo kredibilnost. Ker iskalnik Google tudi rangira vse spletne strani glede na svoje kriterije, so nekatere spletne strani močnejše kot druge. Posledično so tudi posamezne povezave na spletnih straneh različno močne in nekatere bolj, nekatere manj vplivajo na rezultate OFF-site optimizacije.

Več kot je narejenih povezav do vaše spletne strani,večjo prepoznavnost in kredibilnost ima vaša spletna stran v iskalnikih. Tudi povezave so si med seboj lahko različne in poznamo več tipov. Vendar je za OFF-site optimiziranje najpomembnejša tematska povezava.

Poglejmo si primer:

Imamo spletno stran www.plenicezaotroke.si, kjer imamo spletno trgovino s plenicami za otroke. Naše spletne strani brez ustrezne optimizacije seveda ni med prvimi zadetki v Googlu, ko nekdo vtipka plenice za otroke ali otroške plenice. Najprej moramo poskrbeti za on-site optimizacijo, torej urediti posamezne podstrani ter meta podatke, nato pa še za OFF-site optimizacijo. Torej moramo pridobiti kvalitetne povezave do naše spletne strani. Recimo, da ima naša znanka svoj blog na naslovu www.vsezanajmlajse.si, kjer objavlja prispevke o dojenčkih in izdelkih za njih. Za nas napiše objavo o plenicah za otroke, jo objavi in v njej naredi tematsko povezavo na frazo plenice za otroke, ki kaže na našo spletno stran plenicezaotroke.si. Tako smo dobili kvalitetno tematsko povezavo, ki bo pomagala izboljšati pozicije naše spletne strani v iskalnikih, kot je Google.

Del OFF-site optimizacije so tudi socialna omrežja

Pomemben segment OFF-site optimizacije predstavljajo tudi socialna omrežja, na katerih lahko naredimo profile za svojo spletno stran. Preko teh profilov nato zbiramo oboževalce, sledilce itn. in jih preko objav in povezav usmerjamo na našo spletno stran.

Sedaj veste, kaj točno je OFF-site optimizacija in kako jo konkretno izvajati. Seveda je v proces vključenih še mnogo podrobnosti, ki jih je potrebno upoštevati. Ena povezava še ne pomeni dokončanega dela, vendar predstavlja le košček v celotnem mozaiku imenovanem optimizacija spletnih strani.