Ključne besedePri pisanju optimizacijsko naravnanih oziroma tako imenovanih SEO vsebin uporabljamo ključne besede (angl. keywords). Gre za fraze iz ene ali več besed, ki so tematsko povezane z vsebino na določeni strani ali podstrani. Če je torej na neki spletni strani govora o lesenih igračah, je lahko primarna ključna beseda »lesene igrače«, kar pomeni, da boste omenjeno frazo znotraj vsebine večkrat omenili, saj boste s tem spletnim iskalnikom dali vedeti, o čem govori vsebina. Posledično, ko bo nekdo v iskalnik (npr. Google) vpisal »lesene igrače«, bo imela vaša stran precej več možnosti, da se pojavi višje med zadetki, kot če ključne besede v vsebini sploh ne bi bilo omenjene oziroma bi se pojavila le redko.

Morda se na prvi pogled zdi vse popolnoma razumljivo in enostavno, toda ko se zadeve enkrat lotite, se vam lahko pričnejo zastavljati različna vprašanja:

  • Kako vem, katere ključne besede moram izbrati?
  • Koliko ključnih besed lahko uporabim v eni vsebini?
  • Kako dolga naj bo vsebina?
  • Kako pogosto naj se ključne besede pojavljajo?

Izbor ključnih besed

Zelo pomemben korak, pri katerem večini spodleti, je izbor ključnih besed. Najprej dobro premislite, kaj vse želite na svoji strani predstaviti obiskovalcem. Opravite hiter brainstorming in glavne ključne besede, ki so povezane z vašo dejavnostjo, zapišite na list papirja. Nato uporabite Googlovo orodje »Keyword Planner«, do katerega lahko dostopate s svojim Google računom (če uporabljate Gmail, boste lahko uporabili tudi Keyword Planner). Z omenjenim orodjem boste preverili, če za izbrane ključne besede sploh obstajajo iskanja, poleg tega pa vam bo orodje podalo tudi povezane predloge besed.

Izbor ključnih besedKo ste torej prijavljeni v Keyword Planner, najprej izberete prvo možnost (Search for new keyword and ad group ideas). V zgornji okvir vpišete ključno besedo, nekoliko nižje pa izberete še geografsko lokacijo in jezik. Če ste torej zgoraj vpisali frazo v slovenščini, spodaj izberite Slovenijo in slovenski jezik ter kliknite na gumb »Get ideas«. Prikazal se vam bo seznam ključnih besed, ki so z vašo besedo tematsko povezane, desno od besed pa boste videli tudi podatek o povprečnem mesečnem številu iskanj za določeno frazo.

Keyword Planner

Izbor ključnih besed s pomočjo orodja Keyword Planner.

Če ste kot ključno besedo uporabili »lesene igrače«, vam bo Keyword Planner predlagal še povezane fraze, kot so »igrače za otroke«, »lesene igrače za otroke«, »lesene kocke«, »igrače iz lesa«, »lesene sestavljanke« ipd. Zdaj lahko vse izbrane fraze, ki se vam zdijo smiselne, dodate v svoj plan na desni strani in seznam izvozite v Excel. Tako boste imeli na enem mestu zbrane vse ključne besede, na katere boste ciljali, ko boste snovali spletno stran.

Priporočamo vam, da na začetku izberete čim več smiselnih ključnih besed, saj jih boste naknadno lahko brez težav izločili s seznama.

Pravilna raba ključnih besed

Vprašanja glede dolžine vsebine in pogostosti uporabe ključnih besed znotraj posamezne vsebine so med seboj tesno povezana.

Dolžina vsebine

Optimalne dolžine vsebine ni. Če se vam zdi, da o določeni zadevi lahko napišete največ 300 besed dolg članek, naj bo tako. Po drugi strani pa, če lahko o nečem napišete 1000 besed in ste mnenja, da bo vsebina za bralca zanimiva, potem jih napišite toliko in nič manj. Načeloma velja, da se z daljšo vsebino lažje pride na visoke pozicije spletnih iskalnikov, seveda pa mora biti uporaba ključnih besed pravilna. Kaj to pomeni?

Število ključnih besed

Z eno vsebino lahko ciljate na več ključnih besed (npr. na »lesene igrače«, »lesene igrače za otroke«, »igrače iz lesa«). Na koliko točno, je odvisno od posameznega primera, smo pa mnenja, da naj ne bi ciljali na več kot tri ključne besede.

Gostota ključnih besed

Tudi univerzalnega pravila glede gostote ključnih besed ni. Nekateri strokovnjaki vam bodo predlagali 1 % gostoto, medtem ko se bodo drugi bolj nagibali k 5 % ali celo več. Po izkušnjah sodeč je naše mnenje, da je optimalna gostota od 2 do 3 %, saj s tem iskalnikom še vedno lahko damo vedeti, o čem govori določena vsebina, hkrati pa gostota ni tako visoka, da bi nas Googlov iskalnik lahko kaznoval z izločitvijo iz rezultatov iskanja.

Zelo pomembno je, da se ključna beseda nahaja v glavnem naslovu vsebine. Če bo glavni naslov vsebine »Lesene igrače za otroke«, bodo spletni iskalniki hitro ugotovili, o čem govori vsebina. Seveda pa je priporočljivo, da se ključna beseda enakomerno uporablja tudi skozi celotno vsebino.

Kolikokrat naj se torej pojavi ključna beseda znotraj vsebine?

PRIMER:

  • Ključna beseda: lesene igrače
  • Dolžina vsebine: 400 besed
  • Želena gostota: 2 %
  • Raba ključne besede: 4x
  • Razlaga: Ključna beseda »lesene igrače« sestoji iz dveh besed. Če jo v celotni vsebini uporabimo 4x, bo skupaj naneslo 8 besed, kar predstavlja 2 % od 400 besed.

V zgornjem primeru bo najbolje, da ključno besedo uporabimo enkrat v glavnem naslovu ter trikrat ali štirikrat v nadaljevanju vsebine. Enkrat takoj v prvem odstavku, enkrat proti koncu vsebine, ter enkrat ali dvakrat nekje na sredini, lahko tudi v podnaslovu.

Pri pisanju SEO vsebin je pomembna tudi uporaba tako imenovanih semantičnih ključnih besed (angl. semantic keywords). O tem pa kdaj drugič.