Verodostojnost straniSte se že kdaj vprašali, kako na vašo stran gledajo spletni iskalniki? Zakaj nekatere spletne strani lahko precej enostavneje rangirajo za iste ključne besede kot druge strani? Mislite, da če bi prekopirali spletno stran konkurence, ki se v iskalniku Google pojavlja na visokih mestih, da bi potem tudi vaša stran dosegala zavidljive pozicije? Seveda ne. Kot prvo je kopiranje prepovedano, kot drugo Google takšna dejanja kaznuje, kot tretje pa ta članek ni namenjen temu, temveč bomo v članku predstavili različne kazalnike, ki kažejo na moč in verodostojnost spletne strani.

Spletnim mojstrom, pa tudi nekaterim podjetnikom, ki so v optimizacijo spletne strani v preteklosti že vlagali, je verjetno najbolj poznan tako imenovani »PageRank«, vendar si z njim, resnici na ljubo, danes ne moremo kaj prida pomagati. Poleg omenjenega obstajajo številni drugi kazalniki numeričnih vrednosti, ki nam pomagajo določiti, kakšno avtoriteto oziroma zaupanje v očeh spletnih iskalnikov imajo posamezna spletna mesta ali njihove podstrani.

Kazalniki s kratko razlago

PR – PageRank

Eden izmed mnogih algoritmov, ki vpliva na razvrstitev pozicij v spletnem iskalniku Google, je PageRank, poimenovan po soustanovitelju korporacije Google Larryju Pagu. Algoritem temelji na številu in kakovosti povezav, ki kažejo na spletno stran. Posamezna stran je ocenjena z vrednostjo od 0 do 10, kjer je 10 najvišja ocena. Spletnih mest z najvišjo oceno je zelo malo (google.com, usa.gov, addthis.com, hhs.gov, …).

PR lahko preverite TUKAJ.

AR – Alexa Traffic Rank

Gre za pokazatelj popularnosti posamezne spletne strani. Temelji na podatkih obiskanosti spletnega mesta v zadnjih treh mesecih; upošteva tako število obiskovalcev kot tudi število obiskanih (pod)strani. Podatke večinoma pridobiva od milijonov uporabnikov, ki imajo v brskalniku nameščen Alexa Toolbar. Najbolj obiskano spletno mesto ima numerično oceno 1, drugo najbolj obiskano 2, tretje 3 itd.

AR lahko preverite TUKAJ.

DA – Domain Authority

Na to, kako dobro bo določena spletna stran rangirala v iskalniku Google, nakazuje tudi kazalnik DA, ki so ga razvili pri Moz (včasih SEOmoz). V kalkulacijo ocene so vključili preko 40 signalov, ki podajo precej realno sliko kakovosti strani na stopnji domene ali poddomene. Vrednosti se gibljejo od 0 do 100, kjer je 100 najboljša možna ocena. Ker je skala logaritemska, je precej težje priti od ocene 50 do 60 kot npr. od 10 do 20.

DA lahko preverite TUKAJ.

PA – Page Authority

Tudi kazalnik PA je produkt blagovne znamke Moz. Deluje na podoben princip, saj prav tako upošteva več deset signalov za izračun vrednosti, ki se giblje od 0 do 100. Za razliko od DA ta metrika ocenjuje spletno stran na stopnji posamezne podstrani. Če ima torej določena podstran visoko vrednost PA, to pomeni, da ima ta podstran dobre možnosti za visoko uvrstitev v spletnem iskalniku Google.

PA lahko preverite TUKAJ.

CF – Citation Flow

Majestic SEO je razvil metriko CF, ki kaže na to, kako pomembna bi znala biti določena (pod)stran glede na število vhodnih povezav. Torej, več kot prejmete povezav z drugih spletnih strani, višjo vrednost CF (skala 0-100) bo imela vaša stran. Ker pa v današnjem času Google daje precej več na kvaliteto vhodnih povezav, preveč nekakovostnih pa lahko celo kaznuje, nam sama ocena CF ne pove kaj dosti, kako močna je stran v očeh Googla in kako bo posledično rangirala v iskalniku.

CF lahko preverite TUKAJ.

TF – Trust Flow

Tudi TF je metrika Majestic SEO, pove pa nam, če je določena spletna stran vredna zaupanja in v kolikšni meri. Pri določanju vrednosti ocene algoritem analizira tudi spletne strani, od koder smo pridobili povezave, in na podlagi tega določi oceno zaupanja za našo stran. Vrednost znaša med 0 in 100, pri čemer višja vrednost nakazuje na stran, ki ima vrednost zaupanja in s tem tudi večjo možnost za uspešno rangiranje v iskalniku Google.

TF lahko preverite TUKAJ.

Katere kazalnike upoštevati in kdaj nam sploh pridejo prav?

KazalnikiČe želimo pridobiti čim bolj natančno sliko o pomembnosti oziroma avtoriteti posamezne spletne strani, je najbolje, da pogledamo čim več kazalnikov. V preteklosti smo spletni mojstri dajali velik poudarek na Googlov kazalnik PR (PageRank), danes pa na to gledamo vse redkeje. Za to obstajata dva glavna razloga – prvi je, da je ta ocena precej nerealna, saj visoke pozicije v iskalniku lahko dosežejo tudi strani z nizko oceno PR, drugi pa je ta, da Google dandanes zelo redko posodablja to oceno. Precej bolj relevanten postaja kazalnik DA (Domain Authority), pa tudi drugih kazalnikov ne gre zanemarjati.

Zgoraj našteti kazalniki moči in verodostojnosti spletnih strani najpogosteje pridejo prav internetnim mojstrom, ko se odločajo, s katerih spletnih strani bi želeli pridobiti povezavo na svojo stran (oziroma na stran njihovih strank ali poslovnih partnerjev). Prav tako kazalnike pogosto preučimo, ko se odločamo za nakup pretečene domene, na kateri lahko ustvarimo novo spletno stran ali pa domeno registriramo in jo z namenom ustvarjanja dobička poskušamo prodati dalje.