Odločili ste se, da boste svoje produkte in storitve predstavili širši publiki na svetovnem spletu. Dizajn strani je že v nastajanju, vsebin pa zaenkrat še nimate pripravljenih. Drug možen scenarij je, da imate spletno stran že nekaj časa postavljeno, vendar nikakor ne morete priti na visoke pozicije v spletnih iskalnikih za ključne besede, ki so povezane z vašim poslom. Kaj pa zdaj? Obstaja rešitev?

Pisanje vsebinVerjetno obstaja. Če vaša stran ni »zapackana« s številnimi slabimi povratnimi povezavami, rešitev vsekakor obstaja. Morda ste se na naši strani že naučili, da obstajata dve glavni področji optimizacije spletne strani – to sta ON-site in OFF-site optimizacija. Enega izmed najpomembnejših dejavnikov prvega področja predstavljajo vsebine, ki morajo biti napisane preudarno, tako z mislijo na obiskovalce vaše spletne strani kot tudi z mislijo na spletne pajke, ki vašo stran redno pregledujejo in jo v skladu z zapletenim algoritmom uvrščajo na višja ali nižja mesta v iskalnikih.

Ne podcenjujte pomena vsebine

Če se sprašujete, zakaj preko spletne strani ne dobite nobenega povpraševanja, je vzrok morda v tem, da nimate niti obiskovalcev. S stranjo, ki nima skorajda nobene vsebine ali pa je le-ta napisana slabo, ni za pričakovati navala potencialnih strank. Govorimo seveda o »organskem« obisku preko spletnih iskalnikov. Torej ne o tistih, ki na vašo stran pridejo preko takšnih ali drugačnih oglasov.

Številni svetovno priznani strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani pravijo: »Content is the king of SEO«, kar kaže na dejstvo, da vsebine ni za podcenjevati. S pravilno strukturirano in za bralca zanimivo vsebino lahko precej pripomoremo k boljšim uvrstitvam v iskalnikih in posledično tudi k večjemu obisku strani.

Kako torej napisati vsebine?

Google PandaV letu 2014 velja glavno pravilo, da je v prvi vrsti potrebno pisati za obiskovalce. Pred nekaj leti je bila zgodba povsem drugačna, saj so bile v iskalniku Google zelo dobro uvrščene strani, ki so v vsebinah zelo velikokrat omenjale določeno ključno besedo. Skorajda je veljalo, da večkrat, ko se je v vsebini pojavila ključna beseda, višje je bila uvrščena v spletnem iskalniku. Pri Googlu so relativno hitro uvideli, da so se na spletu množično pričele pojavljati izjemno nekakovostne, včasih celo popolnoma neberljive vsebine, zato so spremenili algoritem in spletne strani s takšnimi vsebinami kaznovali z nižjo uvrstitvijo ali celo popolnim izbrisom iz iskalnika. Spremembo algoritma so poimenovali Google Panda, prve spremembe pa so bile vidne v začetku leta 2011.

Torej, vsebine pišite za ljudi. Seveda to ni edini nasvet, ki ga boste dobili. Berite dalje.

Za katere besede želite biti najdeni?

Če se le da, naj vsaka vsebina cilja na določeno ključno besedo. V večini primerov boste lahko ciljali celo na dve ali tri ključne besede. Z Googlovo aplikacijo Keyword Planner (več o tem TUKAJ) raziščite, kaj ljudje iščejo in glede na to spišite vsebine. Priporočamo vam, da glavno ključno besedo poskusite »uloviti« z vstopno stranjo vašega spletnega mesta.

Primer

Predpostavimo, da se ukvarjate s prodajo peči na pelete.

Z vstopno stranjo (angl. home page) ciljajte na ključno besedo »peči na pelete«, s posameznimi podstranmi pa na povezane fraze, kot so ogrevanje na pelete, centralne peči na pelete, cenik peči na pelete, kotli na pelete. Če so si fraze med seboj zelo povezane, jih lahko uporabite več znotraj iste vsebine (npr. »ogrevanje na pelete« in »ogrevanje s peleti«).

Na kratko o rabi ključnih besed

Ključne besede so besede ali fraze, ki jih ljudje pogosto vtipkajo v spletni iskalnik. Ravno zaradi tega želite biti zanje uvrščeni kar se da visoko, po možnosti na prvi strani, saj na drugi ali tretji skorajda nihče več ne išče.

Meta naslov in meta opis

Zelo pomembno je, da glavno ključno besedo zajamete v meta oznakah – predvsem v meta naslovu (angl. meta title) ter opisu (angl. meta description). Hkrati je tudi pomembno, da je meta opis napisan atraktivno, da bralca spodbudi k obisku vaše spletne strani. Meta naslov in opis se namreč pokažeta pri rezultatih iskanja v spletnih iskalnikih, na sami spletni strani pa nista vidna. Optimalna dolžina meta naslova znaša okoli 50, meta opisa pa okoli 150 znakov.

Glavni naslov in podnaslovi

Prav tako je pomembno, da se ključna beseda pojavi v glavnem naslovu (ta je lahko kar enak kot meta naslov, še bolje pa je, če se od njega malenkost razlikuje) in v kakšnem izmed podnaslovov. Ni nujno, da v imenovalniku, saj spletni iskalnik, kot je Google, zna prepoznati tudi druge sklone. Naš nasvet je, da ključne besede ne »tlačite« v prav vsak podnaslov.

Vsebina

Ključne besede naj se čim bolj enakomerno pojavljajo skozi celotno vsebino. Mnenja o optimalni gostoti so različna, nihajo namreč vse od 1% do več kot 5%. Priporočamo vam, da ne greste više od 3%, saj ste v nasprotnem primeru lahko hitro kaznovani. Če ne danes, pa jutri.

Optimalne dolžine vsebine ni. Načeloma velja, da daljša kot je, boljše možnosti ima za visoko uvrstitev. Seveda pa je včasih težko in tudi nesmiselno pisati zelo dolge vsebine, saj je tudi spletnim iskalnikom bistveno, da vsebina na internet prinese dodano vrednost. Vsekakor pa priporočamo, da ima vsebina vsaj dobrih 200 besed.

Nasvet za konec

Nasvet za pisanjeGlede na to, da pišete v prvi vrsti za obiskovalce vaše spletne strani, vsebino najprej spišite brez ozira na spletne iskalnike. Ko s pisanjem zaključite, pa vsebino preberite še enkrat in naredite manjše popravke, namenjene spletnim iskalnikom. Tako bo vsebina mnogo več kot le berljiva, spletnim pajkom pa se tudi ne boste zamerili …

Če vam pisanje vsebin povzroča težave, se lahko obrnete na nas. Izpolnite kontaktni obrazec, mi pa se bomo potrudili in vam čim hitreje odgovorili.