Morda ste ravno pričeli raziskovati, kako optimizirati spletno stran. Morda ste za optimiziranje obrnili na zunanjega izvajalca, ki vam je pričel razlagati o pomembnih dejavnikih optimizacije, med razlago pa je omenil tudi besedno zvezo »link juice«. Če je poudaril, da je omenjen faktor pri rangiranju spletne strani v iskalniku Google zelo pomemben, je imel še kako prav. Ker se besedna zveza pri nas najpogosteje uporablja v angleščini, je tudi mi ne bomo prevajali v slovenščino.

Link juice je neposredno povezan s povezavami, tako s povezavami z drugih internetnih strani na vašo stran kot tudi z notranjimi povezavami na vaši strani. Predstavljajte si, da vsaka povezava z druge spletne strani doprinese nekaj moči oziroma avtoritete vaši strani. Torej, več kot boste imeli takšnih povezav, več link juice-a boste prejeli in posledično bo imela vaša spletna stran tudi večjo avtoriteto. Vse pa ni odvisno le od števila povezav, temveč predvsem od njihove kakovosti. Najboljše so povezave z avtoritativnih strani, ki so na spletu že dobro uveljavljene in v očeh Googla zelo pomembne. Ena takšna povezava lahko doprinese vaši strani precej več kot tisoč povezav iz neuveljavljenih strani. Še slabše pa je, če pridobivate povezave z nekakovostnih spletnih strani (to so npr. strani, ki imajo na skoraj vsaki podstrani veliko število zunanjih povezav ali strani z neunikatno vsebino). Takšne spletne strani so s strani Googla pogosto kaznovane, del kazni pa se z link juice-om lahko prenese na vašo stran (angl. negative link juice).

Kozarec z luknjastim dnom

Link juice

Prikaz pretoka link juice-a s kozarci z vodo.

Besedno zvezo link juice se pogosto ponazori s primerom polnega kozarca z luknjastim dnom. Predstavljajte si, da imate kozarec poln vode, ki ima na dnu dve luknjici, pod kozarcem pa sta na vsaki strani še dva manjša, v katera se skozi luknjici nad njima pretaka voda. Na podoben način se med spletnimi stranmi pretaka link juice, od velikosti zgornjega kozarca in luknjice pa je odvisno, koliko link juice-a se bo preneslo na drugo spletno stran. Velikost kozarca predstavlja avtoriteto strani, velikost luknjice pa kakovost povezave. Če pridobite povezave z vstopne strani neke pomembne internetne strani, se bo preko te povezave preneslo precej več link juice-a, kot če bi bila povezava narejena na podstrani, do katere se obiskovalec spletnega mesta precej težko prebije. Na tem mestu pa lahko razložimo, kako se link juice pretaka znotraj ene spletne strani.

Kot smo že omenili, se link juice pretaka tudi preko notranjih povezav, zato je zelo pomembno, da dobro premislite glede strukture vaše strani. Če imate v glavnem meniju deset povezav do podstrani, vaše spletno mesto pa ima sicer sto podstrani, boste Google-u s tem sporočili, da je deset podstrani, ki so dostopne preko glavnega menija, precej pomembnejših od preostalih 90, do katerih lahko pridete le preko povezav na podstraneh. Tako bo na omenjenih desetih straneh obstalo precej več link juica, kar pomeni, da bodo te podstrani najverjetneje rangirale bolje od ostalih. Zato res dobro premislite, kako boste strukturirali spletno stran in na katere ključne besede bodo ciljale najpomembnejše podstrani.